onsdag 30 juni 2010

Mer som blommar

Har inte så mycket att komma med idag så jag låter bilderna tala sitt eget språk.

Dianthus

Dianthus

Verbascum

Verbascum

Salvia

Salvia

Trollius

KinesiskSmorboll

Lupinus

LilaVitLupin

Digitalis

VitDigitalis 

Veronica ‘Knallblau’

VeronikaKnallblau

Den nya utökade rabatten.

NewBorder2010

tisdag 29 juni 2010

Inhandlat växter

Som jag skrev igår så skulle vi åter till Coop Bygg’s trädgårdsavdelning för att handla mera växter och det blev några.

InhandlatfromCoop

Leucanthemum ‘Snow Lady’ -
Hemerocallis ‘Red Rum’ - Daglilja
Heuchera sanguinea ‘Ruby Bells’ - Alunrot
Primula denticulata ‘Alba’ - Bollviva
Primula denticulata (Blålila) - Bollviva
Aster dumosus ‘Kristina’ - Oktoberaster
Rudbeckia fulgida ‘Goldstrum’ – Strålrudbeckia

Sedan så passade jag på att plantera alla plantor i barnkammaren som jag bar kunde få plats med och några hamnade direkt i nya rabatten. Jag vill försäkra mig om att de överlever medans jag är i England, så även två andra dagliljor kom i marken, ‘Royal Prince’ och ‘Pandoras Box’ samt den vita doftpionen min man köpte mig för en tid sedan hamnade i barnkammaren. En ny rabatt skall tillverkas när vi kommer hem från England och där kommer det att vara vitt och rött. Detta ser jag fram emot.

Mammas planta av Finlands Vita Ros blommar!! Helt underbart!! Min planta som jag fick av mamma blommar ej ännu så jag kan bara hoppas att den gör det när jag är åter från England.

FinlandsVitaRosMammas

måndag 28 juni 2010

Överaskning från min man och mera blommor.

Min underbara man har gjort det igen! Han åkte iväg för att köpa småprylar till honom själv och sedan så fick jag ett sms där det bara stod “Present present”.  När han kom hem så hade han gått in på Coop Bygg och deras trädgårds avdelning för att titta lite, och där såg han denna skönhet som han bara ej kunde lämna kvar, för han kan mig så väl. Är denej ljuvlig?

Hemeroacallis ‘Chicago Jewel’.

HemerocallisChicagoJewel

Den har 5 kraftiga plantor och sprickfärdig i krukan. Den är ej rund längre utan oval. När jag tog ur den ur krukan så var det bara rötter utom en cm överst där de lagt jord över. Stackarn. Så den åkte direkt ner i marken.

HemerocallisChicagoJewelPlanted

Vi skall tillbaka i morgon och då skall jag med för att se om det finns flera godsaker att ta hem :-)

När vi flyttade in här September 2008 så fanns det inte mycket i denna trädgård mer än äppelträd och syren träd, en pion, en övervuxen rabatt vid husväggen som vid första anblick bara hade gräs i den, två Rhododendron och irisar utmed husväggen av lillstugan och ett övervuxet litet växthus där glaset var borta och stod inne i lillstugans föråd. Lika bra det, för det växte en björk inne i växthuset och syrener. Men när jag snubblade över något i och utanför växthuset så anade jag att det fanns bäddar med eventuellt något i. Så jag började riva i gräset och fan mera irisar, primula auricula, en och annan tulpan och lilja. Så nu viste jag vad jag hade att göra nästa vår.

Våren 2009 kom och ni vet alla vad som hände, min mamma gick bort, så det blev ej så mycket gjort i trädgården men jag fick upp alla plantor och räddade de som gick att rädda. Rabatten utmed huset fanns stora kransar av Irisar och när de blommade så var de gul-lila. Jättefina! Jag grävde upp allt jag hittade och krukade allt tills barnkammaren blev gjord och allt fick flytta in där för att växa sig stora. Nu visade det sit att tydligen inte alla gul-lila irisar var just gul-lila. En var tydligen vit-gul.

GulLilaIris 

VitGulIris

Så den vit-gula måste flytta till en annan rabatt senare. Om någon kan gissa namnen på dessa så vore jag mycket tacksam för det ,)

En titt in i växthuset och gurkorna är i full fart nu.

Gurka

söndag 27 juni 2010

Det blommar fint nu

Solen skiner och det är varmt. Varje dag nu har varit varmare än den förra och det märks i trädgården. Jag tog kameran med mig för att titta vad som skett sedan sist.

Först en vy över grönsakslanden med den nya lilla häcken planterad. Min man kom upp med förslaget att ha en liten sittplats där när häckarna är uppe. En skyddad liten mys plats att sitta vid och överblicka grönsakerna. Ingen dum idé allt tycker jag!

NySittplats1

Här en närmare bild av platsen.

NySittplats

I mammas hörna börjar nu den ettåriga blå-gula lupinen blomma. Riktigt fin tycker jag.

blagulLupin

Mina två “Astrantior” blommar nu, den rosa och den röda och jag kommer att så den vita med.

AstrantiaRosa

AstrantiaRed

De röda lupinerna i min mans rabatt blommar nu i full prakt. Härlig färg!
LupinRed1

Så en titt i Barnkammaren. Där blommar nu lite av varje. Först en Borstnejlika.

Borstneklika

En av mina Alunrot plantor blommar fint.

Alunrot

Jag har aldrig sått fingerborgs blommor förut och jag är så stolt över dom. De blommar fint nu i olika färger och här är en av dom.

DigitalisPurpurea

En av de vinröda aklejorna blommar för fullt över allt i trädgården nu.

AquilegiaVinered

Senare på eftermiddagen när det vart svalare, så passade jag på att skola om lite plantor. Jag vill rädda dom från att eventuellt torka ihjäl i sina små så celler när vi är i England. Vi skall fråga en granne om vattning och posthämtning, men jag vill ej riskera att alla sådder dör så de har större chans att överleva i dessa krukor. Jag fick ihop två backar med plantor och två extra, men andra ord 50st.

KrukatPlantor

Jag skolade om dessa: Aquilegia Mckanna’s Giant Mix, Aquilegia ‘Chocolate Soldier’, Cyclamen Neapolitanum, Potentilla ‘Melton Fire’, Rudbeckia purperea ‘Bravado’ och Echinacea ‘Dream Coat’.

Är inte sommaren underbar!

fredag 25 juni 2010

Fågel liv

Jag lyckades fånga en sädersärla mata sin unge på gräsmattan idag. Hur härligt är det ?

SadersarlaMatarUnge

SadersarlaMedUnge1

SadersarlaMedUnge

Lita ej på etiketterna

När jag och min man slog ihop två rabatter till en stor så behövdes en hel del nya plantor i den. Jag började med att plocka från barnkammaren först och sedan så blev det att åka till plantskolan för flera. Inhandlar en några gula och blåa blommor och kommer hem glad och planterar dom. Men nu när de Gula lupinen blommar så visar det sig att de är vita!

VitLupin

Man blir så ledsen över att man ej kan lita på etiketterna i butikerna. Så när dessa har blommat färdigt så blir det att flytta dom till en ytterligare ny rabatt som kommer att tillverkas snart. Antingen under veckan som kommer elle efter Englands resan.

En annan vit blomma som blommar fint nu är jag mycket förtjust över, nämligen Aklejan ‘Kristall’ En av tre överlevde och denna skall jag vårda ömt så att den kan växa sig stor och även så fröna från den. Vet ej om den är frö-äkta, men det visar sig. Jag har garderat mig i växthuset med att så denna från inköpta frön, så jag håller tummarna att de gror.

AklejaKristall1

AklejaKristall2

En annan växt var felmarkerad i barnkammaren och det stod Blodnäva, men jag misstänker att det är Myskmalva. Kan någon bekräfta detta åt mig?

Malva

Så har mina egna sådda fingerborgs blommor äntligen börjat blomma. Jag bara älskar dom. Nu måste jag hålla isär färgerna på dom så att rätt färg hamnar i rätt rabatt.

Digitalis

Underbara Irisar i full blom.

Irisar

Gula lupiner som blommar fint.

GulaLupiner

Jag tog en titt under fiberduken på pallkragen och se där! De är på gång! Dill, Basilika, Sallad, Rödbetor, men persiljan syns det inget av ännu för den är långsam att gro, så jag håller tummarna på att den snart visar sig.

Pallkrageodling

Jag har börjat fundera ut nya sittplatser i trädgården och här vid växthusets entré har jag funderingar på en liten sittplats när häcken är uppvuxen. Det är en skön liten skugghörna att sitta i när solen gassar för fullt.

EvSittplatsGreenhouse

Tog en stund för att hänga upp tvätten ute och slängde en blick över till grannen på andra sidan och började dräggla. Tänk om jag hade den på vår sida. Då skulle jag vara i den på tre röda i denna värme!……….. SUCK!

GrannensPool

Nåja, när jag tog ut hundarna på en promenad så såg jag en underlig blomma (ogräs) som jag tidigare ej sett, men jag har sett en liknande som är helt gul. Blommans storlek är som gammla 50-öringen och sitter i små klasar på toppen på en lång, smal och stadig stjälk. Någon som vet vad det är ? Denna är i en vacker orange färg. Klicka på bilden för större bild. Gäller alla bilder på bloggen.

Vackertogras

onsdag 23 juni 2010

Namnlös Iris

Denna Iris fanns här när vi flyttade in och jag vill veta namnet på den. Någon som vet ?

IrisNoName1

och här en knopp

IrisNoNameKnopp

Sedan så vill jag visa Rhododendrom som fanns här innan oss som blommar fint nu.

RhododendronOld

tisdag 22 juni 2010

Liguster häcken växer

Inte mycket att rapportera idag mer än att häcken vi planterade tycks må bra och här är bildbevis på en av plantorna.

Ligustern

Ser fram emot att se hur mycket den kommer att växa i år och även nästa år.

måndag 21 juni 2010

Rundvandring i Trädgården

Har vandrat runt i trädgården och tittat vad som händer och till min stora fötjusning så ser jag att min Aquilegia Caerulea – Hybride ‘Kristall’ har överlevt!!! Den blommade ej förra året så jag trodde jag förlorat den efter att den fick flytta med oss till Järbo från Enköping. Men där stod den och nästan i full blom. Underbart!

AklejaKristall

Sedan så ser jag att Irisarna som fanns här innan vi flyttade in och som jag flyttade på (några av dom) från den övervuxna plats den tidigare stod på nu är i full knopp! Jag har ingen aning om vad den heter.

IrisNoName

Denna pion fanns här redan när vi flyttade in och är otroligt vacker men inget namn har jag på den.

PionNameless

I min mans rabatt så är lupinerna på gång.

LupinRed

LupinGul

Och även hans Alliums blommar för fullt och över allt i trädgården. De är lika fina som blomma som frökapslar.

Allium