måndag 22 juli 2013

Andra repotaget i Tidningen

 

Då var det dags igen då för andra repotaget i Gästrikslands Tidning. Journalisten var lika trevlig igen som första gången och det var roligt att berätta allt för henne om trädgården.

1012720_10151543202432361_1815692435_n

söndag 21 juli 2013

Lite av varje…

 

Så, sedan journalisten var här på återbesök så har det hänt en hel del. Men det tråkigaste är att jag ej fått tag på tidningen jag var med i. Butikerna säger att det är en gratis tidning och att man skall kontakta dom om ett ex medans journalisten sade att man kunde få tag på den på Ica Maxi, som var butiken min man gick till för att få tag på den men fick då svaret som jag just skrev. Så efter två mail till tidningen så kommer nu ett ex till mig I morgon för den släptes I fredags sade hon (nummer 29) medans journalisten sade att den skulle släppar Vecka 29. Så nu får vi se om det är rätt tudning jag får.  Sad smile

Så vad har hänt i trädgården då? Jo en bassa ogräsrensning för OJ vad mycket det var i år. Tror det beror på förra årets dåliga väder som såg till att så mycket ogräs han gå till frö och fröa av sig. Men jag har slitigt och har kommit halvvägs. Efter det så är det täckbark som gäller och det har fyllts på vartefter jag rensat klart. Mina primulor som jag köpte för två-tre år sedan (tre plantor - Vita) så delade jag nu på en stor klump då de vuxit ihop och jag fick 25 plantor av de tre jag köpte Smile. Så nu har jag spridit ut dom lite. Det är boll varianten Primula Denticulata.

Jag har en lila också som skall delas och jag tror jag har lika många där att sprida ut Smile

För tre år sedan så köpte jag daglilje frön på Tradera av korsade fina sorter och förlorat hälften av dom men de 5-6 som är kvar så hoppas jag nu att de överlever. De skall ju normalt blomma tredje året och det kan jag lugnt säga att det kommer inte mina att göra. De är fortfarande väldigt små.

Grönsakslanden har jobbat bra i år på båda sidorna av trädgården men det är den nya sidan som fungerar bäst då det är mer sol där. På andra sidan så är det sallad och mangold som fortfarande fungerar bra och även vissa bönor. Jag har sått en Röd Isbergssallad för första gången i år och den är en hit! verkligen god och växer bra. Den håller nu på att forma huvudena nu och hårdnar upp. Den skall jag så nästa år igen om jag får tag på den. Odlade grönkål för första gången men allt gick till kålfjärillens larver Sad smile Så det blir att inskaffa nät nästa år. Nästan samma öde har gått till Blomkålen som dessutom inte visar tecken på att bilda “frukt” alls. Kanske ej fungerar i denna zon 4, vad vet jag? Är ju van att odla i zon 2-3. Men jag skall prova igen nästa år och under nät. Även broccolin har blivit attakerad av kålfjärillen men den har bärjat ge “frukt” så den kanske klarar sig. Även vitkålen och kålroten är drabbade hårt och är små fortfarande. Men Majrovan! OJ vilken HIT! visserligen attackerad men ej så farligt och vilka fina rovor. Så denna kommer vi att odla nästa år och mer av och under nät. Winking smile Saken är den att i Stockholm så behövde jag ej nät när jag hade min kollonilott på 80-talet med det kan ju ha ändrats sedan dess där med?.

Rödbetorna gick till komposten för de var så små att de ej hinner att gro färdigt i år och de var på den mer skuggiga sidan, så jag får testa dom igen på den nya mer soliga platsen nästa år och där har vi ju även upphöjda bäddar för allt.

Rödlöken som ruttnade helt bort förra året tycks gro bra i år på den skuggigare sidan och även gula löken som visserligen klarade sig förra året men var små är bättre i år. Samma öde (nästan) som rödlöken förra året gällde rosenbönan som bara gav 2 bönor, ser Mycket bättre ut I år och vi hoppas på en bra skörd där. Vaxbönorna kan man tydligen ej misslyckas med och de ser bra ut. Och så har vi ”Sugar Pods” som jag odlat för första gången och de fungerar fint och vi har redan skördat från dom, men mer kommer. Så har vi min mans GULD I trädgården, bondbönor. Vi har verkligen slitigt med att kunna odla dessa bra här och efter tre år så provade jag att så dom först I toarullar och plantera ut hella rullarna direkt I marken. Vilken skillnad!! Oj vad dom växte och vilken skörd vi fick. Nu har vi gjort samma sak i år men på den skuggigare sidan och de vill naturligtvis ej växa lika bra där men de ger bra skörd på de mindre plantorna ändå, vilket de första åren ICKE gjorde då jag ej använde toarullarna. De grodde dåligt och över hälften dog och de som var kvar gav 5% av dom några bönor. Vi gav nästan upp på dom, men nu vet vi knepet, Toarullar och mycket sol!

Morötterna har det jobbigt dom med på den skugga sidan så vi får se hur det blir, de får vara på solsidan nästa år. Det är intressant att testa på detta viset vilka grönsaker som klarar av lite mindre sol än andra coh på det viset kan vi på bästa sätt utnyttja bäddarna till max. Men man får räkna på att det blir lite förluster under testperioden.

Palsternackorna ser bättre ut I år än förra året, så det finns hopp om dom.

Potatisen ser verkligen fin ut I år och vi ser fram mot en första skörd där. Min man har redan tjuvstartat med att dra upp en planta med fina potatisar, så det ser bra ut Smile

Äpplena ser bra ut änsålänge och de två svartvinbärsbuskarna som jag fick av en vän i höstasser bra ut de med men det lär ej bli några mängder första året. Hallonen som jag köpte för två år sedan är alla döda, så jag skall se om jag kan grava fram några av de som fanns här när vi flyttade in och som befinner sig bakom uthuset tillsammans med röda vinbär bland brännässlor, sly ogräs, lupiner och fällda träd mm. För dom tycks överleva allt där. Det finns även rabarber klumpar där också som jag skall ta vara på. Rabarbern som vi redan har I landet har vi skördat flera gånger redan.

Majs har jag prvar att odla här uppe i zon4 i år och de är inte höga inte 1,2 – 2dm de lär inte hinna göra något. Sist jag odlade majs så bodde jag i en lägenhet i Stockholm och odlade dom på den inglasade balkongen och det gick verkligen bra! De gillar ju värmen så det var ju som ett växthus. Så jag får prova nästa år att odla dom i växthuset och sedan plantera ut dom när de är stora nog för jag har en granne i byn som odlat majs så då borde jag med klara av det, annars så får jag fråga henne om hur hon gjort det.

Smultrona har verkligen vuxit bra i år och då särskilt de vita. Vi har nu skördat i tre dagar så vi har haft efterrätt. Jag kommer att utöka med enbart vita och ta bort de röda som ej ger bra skörd I varken antal eller storlek som den via “snow white”, som jag rekomenderar starkt.

Rädisor fungerar alltid som vi alla vet men vi har nu även sått helvita smala och långa rädisor för första gången som vi nu väntar på att få smaka på. Spännande!

Så har vi växthusen med sina tomater och gurkor. Min man har ditt eget lilla växthus med tomater och gurkor och även jag har samma i mitt stora växthus. Efter missödet I våras då vi var för ivriga med att flytta ut tomaterna en vecka för tidigt till växthusena såtog frosten dom under första natten. Allt dog, nja 3 överlevde men inga av mina Black Cherry som jag älskar.. Bara några tagetes överlevde. Men vi hade ju en gemensam vän som räddade oss och skänkte plantor åt oss, visserligen ej de sorter vi ville  ha men tomater trots allt. Bif tomater och gula cocktail fick vi och de är I full fart nu med att mogna och vi har redan skördat från de tre överlevande tomaterna och från bifftomaterna. Ser nu fram mot de gula cocktail tomaterna.

Gurkorna har börjat sätta “frukt” så de är på gång de med nu.

Nu tror jag att jag gått igenom allt som jag ville skriva ned så jag har att titta tillbaka på för referenser.

 

Swish Chard and Red Iceberg lettuce.

P1070942

Tomatoes and Cucumbers.

DSCN0819

Beef tomatoes.

IMG_4852

Broad beans.

DSCN0835

Alpine Strawberries “Snow White”.

IMG_4861

Behind the out building.
Somewhere in this mess there is Raspberries and Red currants and some rhubarbs.
I have to try to dig them out.

IMG_4746

tisdag 2 juli 2013

Journalist på återbesök

Då har journalisten varit på återbesök idag i min trädgård och det var lika trevligt som förra gången. Ser nu fram emot att få läsa vad hon hann få ihop och se vilken/vilka bilder hon kommer att använda.